11. KREKOV VEČER

Kulturno društvo dr. Janez Evangelist Krek Selca vsako leto pripravlja Krekove večere, ki so posvečeni domoznanstvu Selške doline in tudi širše na Loškem. Tokrat vas v imenu društva vabimo, da se nam pridružite na 11. KREKOVEM VEČERU.  Odločili smo se, da bomo prek spleta pripeljali pogovor k vam domov in tokrat vi #ostanetedoma.

KREKOV VEČER, 4. december 2020, god sv. Barbare, zavetnica rudarjev

Objava: https://www.youtube.com/watch?v=ca52sTRLr00

in tudi na Facebooku /KDJanezEvangelistKrek

POGOVOR O GEOLOGU IN PALEONTOLOGU PROF. DR. ANTONU RAMOVŠU

Posvetili ga bomo svetovno priznanemu geologu, paleontologu, domoljubu prof. dr. Antonu Ramovšu, častnemu občanu Občine Železniki, ki je bil rojen v Dolenji vasi na Selškem. Prof. dr. Anton Ramovš je eden tistih slovenskih znanstvenikov, ki so potrditev za svoje raziskave in delo dobili tudi na svetovnem nivoju. Na Slovenskem sodi med najbolj spoštovane profesorje na področju geologije in paleontologije, še vedno pa njegova zbirka čaka svoje častno razstavno mesto. Ob njegovi obletnici smrti bo prihodnje leto potekalo več dogodkov.

Prof. dr. Anton Ramovš pred rojstno hišo v Dolenji vasi. Foto:Minka Bricelj

Gosta: Alojzij Pavel Florjančič in mag. Matija Križnar

Tokrat bo pogovor potekal kot uvod v predstavitev profesorjevega raziskovalnega dela na Loškem. Pri pogovoru sodelujeta magister geoloških znanosti Matija Križnar, zaposlen v Prirodoslovnem muzeju Slovenije. In Alojzij Pavel Florjančič, ki se je upokojil kot geolog raziskovalec pri Rudnika urana Žirovski vrh. V pogovoru nam bosta osvetlila profesorjevo življenje in raziskovalno delo. Ob različnih priložnostih so se tudi srečali, tako, da nam bosta povedala tudi zanimive utrinke z njegovega življenja. V imenu KD dr. Janez Ev. Krek Selca in ZKD Škofja Loka se obema gostoma zahvaljujemo za sodelovanje.

Sproščen pogovor v varni razdalji je potekal doma pri družini Florjančič in je bil na spletu objavljen 4. decembra, na god sv. Barbare, zavetnice rudarjev. Svetnica, ki je bila še posebej blizu tudi prof. dr. Antonu Ramovšu.

 Vljudno vabljeni k ogledu in ostanite zdravi!

Andreja Megušar

 

Organizator:

Kulturno društvo dr. Janez Evangelist Krek Selca,

 v sodelovanju z ZVEZA KULTURNIH DRUŠTEV ŠKOFJA LOKA